Skip to main content

Dom na azúrovom pobreží: Pracovná cesta, ktorá Linusovi Bakerovi zmenila život

Vôňa oceánu, azúrové pobrežie, takmer prázdny ostrov a mesiac mimo mesta...

Znie to ako dobrý tip na letnú dovolenku, ale pre sociálneho pracovníka Linusa Bakera ide o prácu. Prácu, ktorá sa riadi presnými pravidlami a smernicami, presne tak ako jeho život. Pre dôkladne vypracované správy z kontrol v sirotincoch, ktoré ako sociálny pracovník navštevuje, si ho vedenie Oddelenia starostlivosti o zázračnú mládež vyberie na neľahkú úlohu.

Mesiac trvajúca pracovná cesta ho tak dovedie do "domu na azúrovom pobreží" na ostrove Marsyas, kde zisťuje, že všetko nemusí byť tak, ako to na prvý (ani druhý či tretí) pohľad vyzerá.

Šesť "detí", ktoré obývajú sirotinec, má zvláštne schopnosti. Ak čakáte, že tu Linus stretne malých Spidermanov alebo Supermanov, ste na omyle. Deti majú zvláštne schopnosti v trochu inom zmysle.

Trpaslíčka, elfka, Antikrist a ďalší obyvatelia sirotinca s ich odlišnosťou je jedna z hlavných tém knihy. Odkazuje na strach z neznámeho a iného, ktorý mávame aj v bežnom živote. Na druhej strane pri cca 414 stranách knihy sa táto téma rýchlo vyčerpáva.

Ak máte radi postavy s precízne premyslenými a vystavanými charaktermi postáv, toto možno nebude celkom pre vás. Ak ale máte radi príbehy s prvkami fantasy a magického realizmu, určite skúste Dom na azúrovom pobreží.

A napokon ani idylické prostredie sa neobíde bez love stories, potvrdzujúcich tému knihy, ktorou je búranie predsudkov voči inakosti a odlišnosti.