Skip to main content

Súťaž NAJ kniha Nitrianskeho samosprávneho kraja 2023

História súťaže

Súťaže obsahovo či graficky najhodnotnejších kníh vydaných za určité obdobie na Slovensku majú svoju opodstatnenie. Poukazujú na to naj, čo v istom období vyšlo na slovenskej literárnej scéne. Obdobné súťaže súčasne širokej verejnosti približujú a propagujú umeleckú či odbornú prácu nielen regionálnych autorov.

V nitrianskom regióne v ostatnom období takýto typ súťaže chýbal. V roku 2023 sa Krajská knižnica Karola Kmeťka v Nitre po vzore viacerých regiónov, respektíve krajov Slovenska rozhodla vyplniť túto medzeru. Pri príležitosti 100. výročia 1. verejnej knižnice Nitry sme usporiadali súťaž NAJ kniha okresov Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce. Šlo výlučne o okresy, ktoré patria do priamej metodickej pôsobnosti Krajskej knižnice Karola Kmeťka v Nitre. 

Mohlo by vás zaujímať: Súťaž NAJ kniha okresov Nitra, Šaľa, Zlaté Moravce

Už vtedy však bolo našou ambíciou v súťaži pokračovať. Vďaka podpore zriaďovateľa zapojených regionálnych knižníc, ktorým je Nitriansky samosprávny kraj, sa nám to podarilo.

 

Organizátori súťaže

Nitriansky samosprávny kraj,

Krajská knižnica Karola Kmeťka v Nitre
v spolupráci
s Knižnicou Antona Bernoláka v Nových Zámkoch,
Knižnicou Józsefa Szinnyeiho v Komárne,
Tekovskou knižnicou v Leviciach

a Tribečskou knižnicou v Topoľčanoch

vyhlasujú súťaž

NAJ kniha Nitrianskeho samosprávneho kraja 2023

 

Zámer súťaže

Zámerom projektu je podpora prezentácie literárnej tvorby regionálnych autorov a autorov, ktorých tvorba je regionálne (obrazom, slovom alebo ich kombináciou) spätá s Nitrianskym krajom. Cieľom projektu je na úrovni kraja vytvoriť čitateľsky pútavú súťaž o najlepšie knihy vydané za určité obdobie.

Súťaž by mala viesť k motivácii autorov a autoriek ku kvalitnej literárnej tvorbe a ich ďalšiemu profesionálnemu rastu. Projektom chceme zvýšiť povedomie o autoroch nominovaných literárnych diel.

Zároveň chceme prilákať pozornosť čitateľskej aj nečitateľskej verejnosti, viesť ľudí k čítaniu a cez ich zvýšený záujem prispieť k podpore čitateľskej kultúry a rozvoju emocionálnej a intelektuálnej stránky človeka.

Projekt slúži na vytvorenie potenciálneho priestoru na organizovanie besied, diskusií, workshopov a iných aktivít komunitného/skupinového charakteru v prostredí knižníc, a tým zároveň na zvýšenie návštevnosti knižníc.

Z pohľadu zapojenia viacerých aktérov súťaž poskytuje priestor na vytvorenie a posilnenie vzájomných partnerstiev a spoluprác na poli prínosu knižníc a knižného priemyslu pre spoločnosť.

Podmienkou je, aby vybrané knižné tituly boli vydané v roku 2023 a tiež, aby boli tematicky alebo osobou autora spojené s regiónom.

 

Dôležité dátumy

Možnosť nominovať knižné tituly: 1. 5. 2024 – 31. 5. 2024,
priebeh online hlasovania: 1. 6. 2024 – 31. 8. 2024,
vyhlásenie víťazov vecných cien: september 2024,
vyhlásenie výsledkov: september 2024.

Ak verejnosti nejaká kniha vo výbere (zoznam nižšie) chýba, môže ju dodatočne nominovať prostredníctvom NOMINAČNÉHO LISTU. Podmienkou je, aby bola vydaná v uvedenom roku a bola spätá s Nitrianskym samosprávnym krajom, samozrejmosťou je pridelenie čísla ISBN.

O naj knihe bolo možné hlasovať prostredníctvom ONLINE HLASOVANIA. Každý hlasujúci mohol hlasovať iba jeden raz výberom jednej knihy zo zoznamu.

Zanechaním svojho mena, priezviska a e-mailového kontaktu sa hlasujúci v období určenom na online hlasovanie zároveň zapoja do súťaže o vecné ceny. Z hlasujúcich vyžrebujeme 3 výhercov vecných cien.

 

Podmienky súťaže

Podmienky súťaže Naj kniha Nitrianskeho samosprávneho kraja 2023

 

Predkladatelia nominovaných kníh

Knižnice, čitateľská verejnosť, autori, ilustrátori, vydavatelia, redaktori.

 

Nominované knihy

Výberom z fondov Krajskej knižnice Karola Kmeťka v Nitre, Knižnice Antona Bernoláka v Nových Zámkoch, Knižnice Józsefa Szinnyeiho v Komárne,
Tekovskej knižnice v Leviciach, Tribečskej knižnice v Topoľčanoch a verejnosťou boli nominované tieto knihy:

 

Kategória - beletria:

 

Kategória - literatúra pre deti a mládež:

 

Kategória - odborná literatúra:

 

  • Posledná aktualizácia .